Php Sunucu Kurulumu ve Ayarları
Php Kodlamaya Hazırlık
 

Php Wamp Server Kurulumu

Php yi sisteminizde çalıştırabilmeniz için aşağıdaki yazılımlara ihtiyacınız vardır.

  1. PHP kurulumu (Php komutlarının yorumlnabilmesi için)
  2. Apache web server (sisteminizi sunucu bilgisayar olarak calıştırabilmeniz için)
  3. Mysql (veri tabanı uygulaları için)
  4. PhpMyAdmin (mysql kolay bir şekilde yönetebilmeniz için)

Bu uygulamaları  kolay bir şekilde kurabilmeniz , özellikle yeni başlayanlara çok kolaylık sağlayan  ve çok fazla sunucu kısmıyla uğraşmak istemeyenler için hazır paket programlar mevcuttur. Bu paketlerden biriside wamp server dır. Wamp server tekbir paket içerisinde apache, mysql ve php , phpmyadmin i sisteminize basit birşekilde kurmanızı sağlayan bir yazılımdır. Wamp serverın adım adım kurulumu ve resimli anlatımı ve wamp serverı indirebileceğiniz linkler aşağıda açıklanmıştır.

Wamp server 2.2D kurulumu ve ayarları

Wamp serverı aşağıdaki linklerden sisteminize uygun olanı indirebilirsiniz. Dilerseniz programa ait web sitesinede http://www.wampserver.com/en/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Wampserver 2.2D (32 bits)  ( Apache 2.2.21  Php 5.3.10  Mysql 5.5.20  XDebug  2.1.2  XDC 1.5  PhpMyadmin 3.4.10.1  SQLBuddy 1.3.3  webGrind 1.0 )

Wampserver 2.2D (64 bits) (Apache 2.2.21  Php 5.3.10  Mysql 5.5.20  XDebug  2.1.2  XDC 1.5  PhpMyadmin 3.4.10.1  SQLBuddy 1.3.3  webGrind 1.0)

Wamp server kurulumu oldukça basittir. Kurulum için aşağıdaki resim galerisinde gösterilen adımları takip edebilirsiniz.

Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatınız. Sitem açıldığında wamp server ı çalıştırınız. Görev çubuğunda çalışan uygulamalar bölümünde wamp serverın sigesi belirecektir. Simgeye sağ tıklayarak language bölümünden dil seçiminizi turkish (türkçe) olarak değiştirebilirsiniz. Wamp server çalıştırdığınızda  eğer simgesi kırmızı veya sarı ise  Wamp Server ikonunu tıklayarak Bütün servisleri başlat "Restart All Services" seçeneğini tıklayınız. Wamp server aktif olarak çalışıyor ise simgesi yeşil renkte görünecektir. 

Wamp simgesi tıklandığında localhost veya phpmyadmine ulaşabileceğiniz seçenekler ile Apache, PHP, MySQL servislerini yönetebileceğiniz seçeneklere ulaşabilirsiniz.

Örnek: wamp server da php kısa tag ayarını yapmak

kurulumundan sonra <?php  ?> etiketlerinin yanı sıra <? ?> şeklinde kısa php etiketlerinide kullanmak isterseniz wamp simgesine tıkalayarak  php > php ayarları bölümünden short tags seçeneği işaretlenmelidir. Eğer bu ayarı yapmaz iseniz kısa yazım şekli ile hazırladığınız uygulamalar veya hazır bulduğunuz bazı uygulamaları çalıştırmak istediğinizde sorunlarla karşılaşabilirsiniz. 

Hazırladığınız php dosyalarını C:\wamp\www\ dizini içerisine kopyalayınız. İnternet tarayıcınızda adres çubuğuna localhost yazarak veya wamp simgesinden localhost bağlantısına tıklayarak sisteminizin sunucu olarak çalıştığını kontrol edebilirsiniz. Kurulum adımlarını ve wamp server seçeneklerini aşağıdaki resimlerden görsel olarak adım adım takip edebilirsiniz.

Highslide JS

Kurulum dosyasını çift tıklayarak kurulumu başlatabilirsiniz.

Highslide JS

Next butonuna tıklayaarak bir sonraki adıma geçiniz.

Highslide JS

lisans sözleşmesini kabul ederek next butonuna tıklayınız

Highslide JS

wamp serverın kurulacağı dizini varsayılan olarak c:\\\\wamp gelmektedir. isteğe bağlı olarak değiştirebilirsiniz.

Highslide JS

Hızlı başlat ve masa üstünden wampserver simgesinin oluşturulması için gerekli seçenkleri işaretleyebilirsiniz.

Highslide JS

Install butonuna tıklayarak yüklemeyi başlatınız.

Highslide JS

Yükleme sırasındaki ekran görüntüsü

Highslide JS

yükleme tamamlandığında güvenlik duvarına erişim izni veriniz.

Highslide JS

next butonu ile geçiniz.

Highslide JS

finish butonuna tıklayarak yüklemeyi tamamlayınız.

Highslide JS

görev çubuğunda saatin yanında wamp server simgesi belirecektir. wamp server aktif olduğunda simge rengi yeşil olacaktır.

Highslide JS

Kurulum tamamlandıktan sonra internet tarayıcınızda localhost yazarak veya wamp server simgesinden localhost bağlantısını seçerek php C:\\wamp\\www dizini içerisindeki php dosyalarınıza ulaşabilirsiniz.

Highslide JS

Wamp server simgesine tıkladığınızda resimdeki gibi menü açılacaktır.

Highslide JS

<?php ?> php tgları yerine daha kısa olan <? ?> taglarını kullanabilmeniz için burada belirtilen shor open tag işaretlenmelidir

Ekleyen:admin