Fonksiyonlar programlama dillerinde önemli bir yere sahiptir. Fonksiyonların oluşturulma amacı belirli bir işi yapan komutları bir başlık altında toplayarak gerektiğinde tekrar tekrar kullanılabilmesidir. Bu sayede daha anlaşılır bir kod yapısı ve daha az kodlardan oluşan düzenli bir uygulama geliştirilebilir.
Fonksiyonları nezaman kullanılmalıdır ?
Belirli bir amaca yönelik bir takım komutlar programınız içerisinde birden fazla kullanılıyorsa bu komutları tekrar tekrar yazmak yerine bir fonksiyon içerisinde tanımlamak ve ihtiyacınız olduğunda yazmış olduğunuz fonksiyonu çalıştırarak istenilen işlemleri gerçekleştirmek için fonksiyon kullanılabilir.
Örnek 1 : Fonksiyon Tanımlama
Burada fonksiyonların temel kullanım mantığını vermek amacıyla basit örnekler verilecektir. Bundan dolayı örnekler çok anlamlı gelmeyebilir.
Bir fonksiyon tanımlanırken fonksiyona bir isim vermek gereklidir. Vereceğiniz isim değişken tanımlamada bahsedilen kurallara uygun olmalıdır. Fonksiyon tanımlandıktan sonra program içerisinde fonksiyon çağırılmadığı sürece fonksiyon içerisindeki komutlar işlemez.
Fonksiyon tanımlanırken function ifadesinden sonra bir boşluk bırakarak fonksiyona bir isim verilir ve parantez açılıp kapatılır.
<?php // Yaz isminde bir fonksiyon tanımlıyoruz. function Yaz() // bu satır sonunda noktalı virgül kullanılmadığına dikkat ediniz. { echo "Merhaba"; // fonksiyonumuz çalıştığında yapılacak işlem (birden fazla komut satırı yazılabilir.) } Yaz(); // Yaz fonksiyonunu çalıştır. //yukarıdaki satır Yaz fonksiyonunu çalıştıracaktır. //bundan dolayı ekranda fonksiyon içerisinde geçen Merhaba mesajı görüntülenir. //bir fonksiyon ihtiyac olduğu sürece tekrar tekrar çaluşturulabilir. Yaz(); Yaz(); ?>
Örnek1 Çıktısı :
MerhabaMerhabaMerhaba
Örnek 2 : Parametreli Fonksiyon Tanımlama
Bir fonksiyona bir veya birden fazla değer göndererek gönderdiğimiz değere uygun işlemler yapılmasını sağlayabiliriz.
Örnek 2.1
<?php // Yaz isminde bir parametresi olan fonksiyon tanımlıyoruz. function Yaz($ad) { echo $ad; // fonksiyonumuz çalıştığında parametre olarak gönderilen değer ekrana yazdırılacak } Yaz("Ali"); // Yaz fonksiyonuna "Ali" değerini gönder ve çalıştır. ?>
Örnek 2.2 Aşağıdaki örnekte 2 parametre gönderilmiştir. Burada gönderilen değerlerden ilki Ali tanımladığımız fonksiyonda ilk değişken olan $ad değikenine , gönderilen ikinci değer Veli ise tanımlaman ikinci parametremiz olan $soyad değişkenine atanır. Daha fazla parametreye ihtiyac duyulduğunda benzer şekilde eklenebilir.
Not: Fonksiyonun parametresi olarak tanımlanan $ad ve $soyad sadece o fonksiyon bloğu içerisinde geçerli değişkenlerdir. Bu değişkenlerin değerlerine fonksiyon dışından ulaşılamaz.
<?php // Yaz isminde iki parametresi olan fonksiyon tanımlıyoruz. function Yaz($ad,$soyad) { echo $ad.' '.$soyad; // fonksiyonumuz çalıştığında parametre olarak gönderilen değerler ekrana yazdırılacak } Yaz("Ali","Veli"); // Ekrana Ali Veli yazar Yaz("Veli","Ali"); // Ekrana Veli Ali yazar ?>
Örnek 3 : Geri Değer Döndüren Fonksiyon
Yukarıdaki örnekerde yapılan işlemler fonksiyon içerisinde gerçekleşmekte ve ekrana bir mesaj yazılmaktadır. Bazı durumlarda ise fonksiyonun ürettiği sonucu ana programa geri göndermemiz gerekebilir. Bu durumda geri dönecek değer return komutu ile geri yollanır.
<?php // Topla isminde iki parametresi olan fonksiyon tanımlıyoruz. function Topla($sayi1,$sayi2) { return ($sayi1+$sayi2) // fonksiyonumuz çalıştığında parametre olarak gönderilen değerler toplanarak return komutu ile geri yollanıyor } //fonksiyondan geri dönen değer $sonuc değişkenine atanıyor $sonuc=Topla(10,30); //ekrana $sonuc değişkenine dönen değer yazdırılıyor. echo $sonuc; ?>