İnternet Ortamı ve Web Tasarımı
Html (Hypertext Markup Language)
 

Web Sitesi Nasıl Yayınlanır

Bu bölüm öncesinde bazı kavramları (domain,hosting, ftp vb ) daha iyi anlayabilmeniz için internet ortamı ve web tasarımı başlıklı konuya gözatabilirsiniz.

Bir web sitesini yayınlayıp kullanıma açmak için iki hizmete ihtiyaç vardır. Bunlar domain (alan adı) ve hosting (barındırma) hizmetleri dir. Bunlar hosting ve domain hizmeti veren firmalar üzerinden  (örnek: http://superim.net ) kiralanabilir.

Domain Hizmeti Satın Alma

Domain sizin yayınlayacağınız siteye kullanıcıların erişim yapabilmesini sağlayan isimdir. Sizin sitenize erişim yapılasını istediğiniz isim ve bu isim için uygun uzantı (örnek. com, net ) sorgulanarak eğer kullanılmıyorsa belirlediğiniz bir süre boyunca (1 yıl ,2yıl  ...) kiralanır. Almış olduğunuz hizmeti süresi dolmadan yenileyerek kullanmaya devam edebilirsiniz. Süresi dolduktan sonra yenilenmeyen alan adlarının kontrolü sizin yönetiminizden çıkar ve bir başkası alabilir. Bu durumda bir hak talep edemezsiniz.

Hosting Hizmeti Satın Alma

Hosting hizmeti satın alırken alacağınız hosting hizmetinin sizin ihtiyaçlarınıza uygun olduğuna dikkat edilmelidir. Örneğin yayınlayacağınız site için gerekli disk alanı, sunucu bilgisayar işletim sistemi , yayınlanacak sitede kullanılan dillere verilen destek (örneğin aspx, php desteği), eğer kullanılmışsa veri tabanı desteği dikkate alınarak bunları karşılayacak bir hosting hizmeti belirlediğiniz bir süre boyunca kiralanır. Kiralama işlemi ile barındırma hizmeti sağlayan firma tarafından size aldığınız hizmeti kullanabilmenizi sağlayacak bilgiler gönderilir.

Alınan domain,  almış olduğunuz hosting hesabı üzerine yönlendirilerek domainin siteyi barındıracağınız sunucuya erişimi sağlanır. (Domain ve hosting aynı hizmet sağlayıcısından alındığında bu ayarı yapmanıza gerek kalmayabilir.)

Ftp ile Siteyi Yayınlama

Büyütmek İçin Tıklayınız

Bu işemlerin ardından size hosting firması tarafından gönderilen bilgiler içerisinde yer alan ftp adresi, ftp kullanıcı adı ve ftp şifresi bilgileri ile sunuya bağlantı kurarak web sitesi sunucu bilgisayara gönderilir. Bu işlem için bir ftp programı kullanmanız daha sağlıklı dosya gönderme işlemi yapmanızı sağlayacaktır. Örnek olarak ücretsiz olan filezilla ftp programını kullanabilirsiniz. Ftp bağlantısı yapdıktan sonra sürükle bırak ile veya sağ tuş menüsü yardımıyla seçilen dosyaları sunucuya gönderebilir (upload) veya sunucudaki seçilen dosyaları bilgisayarınıza indirebilirsiniz. (download) Sitenize ait tüm dosyaları seçerek sunucuya gönderdikten sonra web sitenize domain adını yazarak erişebilirsiniz.

Eğer web sitesinde bir veritabanı kullanılmış ise veritabanı için gerekli ayarlar da yapılmalıdır. Siteniz ile ilgili bu ayarları hosting hizmet sağlayıcınızın göndermiş olduğu bilgiler içerisinde yer alan hosting yönetim paneli üzerinden yapılandırabilirsiniz.

 Bazı Önemli Noktalar ve Tavsiyeler

  1. Dosyaları sunucuya gönderirken sitenin yayınlanacağı dizini seçiniz. Bu dizin sunucunuza göre farklılık gösterebilir. Genel olarak  www, http_docs, public_html gibi dizinler sitenizin kök dizini olarak belirlenmiştir.
  2. Yayınlayacağınız sitede ilk açılacak olan ana sayfanızın kullanılan dile göre (index.html, index.php, default.asp, default.aspx ) şeklinde isimlendirildiğine dikkat ediniz. Varsayılan olarak bu isimler ilk açılacak sayfalar olarak ayarlanmaktadır.
  3. Barındırma hizmeti aldığınız sunucu linux sunucu ise dosya isimlerinde büyük küçük harf duyarlılığı olacağından dosya isimlerinizi buna göre düzenlemiş olmalısınız. Aksi durumda kırık linkler, açılmayan resimler vb. sorunlar oluşabilir.
  4. Dosya isimlerinizde türkçe karakterler kullanmamış olmanız daha sağlıklı olacaktır (ü,ğ,ş,ö,ç,ı , Ö,Ç,Ş,İ,Ğ,Ü karakterlerini dosya ve dizin isimlerinde kullanmayınız.). Bu durum kendi bilgisayarınızda çalışırken bir sorun çıkarmasada sunucu bilgisayarda sorun çıkarabilir. Çünkü sunucu bilgisayar sizin kişisel bilgisayarınızdan daha farklı bir yapılandırmaya sahiptir.
  5. Veri tabanı kullanmış iseniz veri tabanınızı sunucu tarafından güvenliği sağlanan veri tabanına özel bir dizine almanız (access veritabanı için) sitenizin güvenliği için önemlidir. MySQL , MsSQL veri tabanınız var ise hosting yönetim panelinizden veri tabanınızı oluşturabilirsiniz.
  6. Özellikle aspx, php gibi programlama ile yapılan sitelerde sizin kendi bilgisayarınızdaki sunucu ayarları ile satın aldığınız hosting firması sunucu ayarları birebir örtüşmeyeceğinden sitenizin çalışması için bir takım düzenlemeler yapmak durumunda kalabilirsiniz.
  7. Bunlar dışında olası sorunlarınız için hosting firmanız ile iletişime geçerek destek alabilirsiniz.

 

Ekleyen:admin

Adınız
:
Eposta
:



Resmi Degistir