Javascript Kullanımı
 

Betik Dili (Javascript Nedir)

Betik dili, web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ve kullanıcıyla iletişim kurmak için kullanılan, istemci tarafında çalışan bir dildir. Html etiketleri arasında tanımlanarak kullanılabilir. 1995 yılında Brendan Eich tarafından geliştirilmiştir.

JavaScript dilini, c dilinin web sayfalarına uyarlanmış basit sürümü olarak düşünülebilirsiniz. JavaScript dili isim benzerliğine rağmen Java ile birbirinden bağımsız ve farklı dillerdir. Java gerçek bir programlama dilidir. JavaScript ise bir script dildir.


JavaScript dili, C, Scheme, Java, Perl, Python,Self dillerinden etkilenmiş ve geliştirilmiştir. JScript, JScript .NET, Objective-J, TIScript dillerinin oluşturulması için kullanılmış ve gelişmesine yardımcı olmuştur. Başlangıçta sadece Netscape tarafından desteklenen dil, şimdi tüm tarayıcılar tarafından desteklenmekte ve kullanılmaktadır. Temel script komutları her tarayıcıda çalışmasına rağmen ileri düzey komutlar bazı tarayıcılar tarafından tam olarak desteklenmemektedir. Script komutlarının tarayıcı üzerinde çalışıp çalışmamasını, güvenlik açısından kullanıcının belirlemesi sağlanmıştır. İsteyen kişi, tarayıcı ayarlarından script kullanımını kapatabilir.

 

Ekleyen:admin