Php Switch Case Deyimi
Php While Döngüsü
 

Php For Döngüsü

Döngüler tekrar eden işlemlerin  yapılması için kullanılır.  Bir döngü içerisindeki kod bloğu döngü şartı sağlandığı süre boyunca tekrarlanır. Bu durum  satırlarca kod yazmak yerine az satır ile çok iş yapabilmenizi sağlar. Php de for , foreach , while ve do while döngüleri mevcuttur. Genel olarak döngülerin çalışma mantığı aynıdır. Bazen bir işi farklı döngü komutlarını kullanarak yapabilmek mümkündür. Ancak bazı durumlarda amacımıza uygun döngüyü seçmek işimizi kolaylaştıracaktır. Bu kararı verebilmek için döngülerin nasıl çalıştıklarını bilmek gereklidir.

For döngüsü tekrar sayısı belirli işlemler için kullanışlıdır.  For döngüsü for komutu ile birlikte parantez içerisine yazılan 3 parametre ile kullanılır. Bu parametreler arasında noktalı virgül (;) kullanılır.

for (değişken ; döngü şartı ;  yapılacak işlem) {
   döngü çalışma süresince yapılacak işlemler;
}

değişken : Döngü satırı ilkkez işleme konulduğunda bu kısım dikkate alınır. Burada genel olarak bir değiken belirtilerek bu değişkene bir değer ataması yapılır.

döngü şartı : Bu kısımda döngünün tekrar etmesi için gerekli koşulun yazıldığı kısımdır. Buraya if de yazılan koşullara benzer şekilde bir koşul yazılır. Döngünün çalışıp çalışmaması veya tekrar sayısı burada yazılan koşula bağlıdır.

yapılacak işlem : Döngü her dönüşünden sonra bu kısımda belirtilen işlem gerçekleşir.

Örnek: Bu örnekte 1 den başlayarak 5 e kadar olan sayılar ekrana alt alta yazdırılıyor.

<?php
for($say=1;$say<=5;$say++) {
 echo $say.'<br>';
}
?>

Döngünün çalışmasını adım adım takip ediniz bu sayede döngünün çalışma mantığını daha iyi kavrayabilirsiniz.

Bir döngünün çalışması bittiğinde program içerinde varsa döngüden sonra gelen komut satırları satır satır çalışmaya devam eder.

 

 

 

Ekleyen:admin