Php For Döngüsü
Php Do While Döngüsü
 

Php While Döngüsü

While döngüsü belirtilen koşulun doğru (true) olması durumunda döngü içerisineki komut satırlarının tekrarlanmasını sağlar. While döngüsünde koşul olarak belirtilen durum eğer sürekli doğru (true) olur ise döngü sonsuz döngü olacaktır. Buda sayfanın açılmaması, tarayıcınızın yanıt vermemesi gibi durumlara neden olabilir. 

Uyarı : While ın bulunduğu satır sonunda noktalı virgül kullanılmadığına dikkat ediniz.

Kullanım Şekli :

while(koşul) 
{
   döngü içerisinde yapılacak işlemler;
}

Burda koşul olarak belirtilen kısım amacınıza uygun olarak yazılır. Bir sayaç kullanarak sayaç kontrolü, bir boolean ifadenin true yada false olma durumu gibi koşullar burada belirtilebilir.

Örnek : Sonsuz Döngü

<?php
$sayac=1;  //$sayac değişkenine 1 değerini ata
while ($sayac<=5)  //$sayac değişkeninin değeri 5 veya 5den küçük olduğu sürece döngü çalışsın
{
   echo $sayac.'<br>'; //$sayac değişkeninin değerini yaz ve bir alt satıra geç
}
?>

Buradaki örneği dikkatle inceleyiniz. $sayac değişkenine döngü dışında 1 değeri atanmış. Sonraki satırda döngü koşulu sayacın değerinin 5 den küçük olup olmadığını kontrol ediliyor. Koşul doğru olduğundan (yani 1 küçük 5 olduğundan) döngü içerisi çalışacaktır ve ekrana 1 yazacaktır. Ancak $sayac değişkeninin değeri sürekli döngü içerisinde 1 olarak kaldığından koşul sürekli doğru olacak ve budurumda döngü sürekli çalışacaktır. Bu gibi döngülere sonsuz döngü olarak adlandırılır. Programlamada sonsuz döngüler istenmeyen durumlardır ve sonsuz döngüye neden olabilecek durumlara dikkat edilmelidir.

Yukaridaki örnek aşağıdaki gibi düzenlendipinde 1 den 5 e kadar olan sayıları ekrana alt alta yazacaktır.

<?php
$sayac=1; //$sayac değişkenine 1 değerini ata
while ($sayac<=5) //$sayac değişkeninin değeri 5 veya 5den küçük olduğu sürece döngü çalışsın
{
   echo $sayac.'<br>'; //$sayac değişkeninin değerini yaz ve bir alt satıra geç
   $sayac++; //$sayac değişkeninin değerini bir arttır. $sayac=$sayac+1; ile aynı anlama gelmektedir.
}
?>

Burda döngü her çalışmasında ilk önce ekrana $sayac değişkeninin değerini yazarak bir alt satıra geçecek ve sonra $sayac değişkeninin değeri bir artacaktır.  $sayac değişkeninin değeri 6 olduğunda 5 den küçük veya 5 e eşit olmadığından koşul yanlış (false) değerini alır ve while döngüsü çalışmasını tamamlar.